Tips: dit moet je weten voor je sollicitatiegesprek

De volgende stap in het traject van werk zoeken, nadat je jouw sollicitatiebrief hebt verstuurd, is het sollicitatiegesprek. Dit gesprek is even belangrijk, zo niet belangrijker, want nu kom je tegenover de recruiter en een bekende spreuk luidt: je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg er dus voor dat je beslagen ten ijs komt door je goed in te lezen in de kernactiviteiten van het bedrijf en misschien zelfs in staat bent om, voor het geval je erom gevraagd wordt, suggesties aan te dragen ter verbetering van de bedrijfsvoering. Voorts is het ook handig om de vacature waarop je hebt gereageerd, goed voor de geest te hebben. Ook moet je in staat zijn om jouw persoonlijkheid te beschrijven en natuurlijk moet er niets op je kleding en uiterlijke verzorging aan te merken zijn.

Laat blijken dat je geïnteresseerd bent

Het is belangrijk om blijk te geven van interesse in de activiteiten van het bedrijf waar je emplooi wilt vinden. Voordat je naar de afspraak gaat, moet je dus onderzoek gedaan hebben naar het bedrijf en zelf ook hebben nagedacht over verbeterpunten. Heb je gereageerd op een vacature waarbij er werknemers gezocht worden met specifieke voorkennis, zorg er dan voor dat je er iets zinnigs over kan zeggen. Betreft het een open sollicitatie, dan moet uit jouw betoog blijken dat je kennis hebt van het gebied waarnaar je interesse uit gaat. Uit je houding kan ook worden afgeleid als je geïnteresseerd bent, dus zorg voor een correcte houding. Is het bedrijf pas in de publiciteit geweest, dan is het ook handig dat je er wat over weet te vertellen.

Persoonlijkheid beschrijven

Zorg ervoor dat je in staat bent om een vlotte beschrijving te geven van je persoonlijkheid. Denk er bij de voorbereiding goed over na, schrijf een korte presentatie over jezelf en neem het een aantal keren goed door. Als je pas op dat moment erover gaat nadenken, dan geef je blijk van een slechte voorbereiding en maak je op die manier een slechte indruk op de recruiter. Maak duidelijk wat jouw sterke eigenschappen zijn en hoe die van nut kunnen zijn voor je toekomstige werkgever. Als de sfeer het toelaat, kan je ook iets leuks over jezelf vertellen. Je mag laten blijken gevoel te hebben voor humor, maar waak ervoor om de clown uit te hangen. Natuurlijk heeft niemand alleen goede kanten, dus is het ook goed om enkele eigenschappen die relevant zijn op de werkvloer te entameren, die verbetering behoeven.

Let op je kleding en uiterlijke verzorging

Je kleding en uiterlijke verzorging zijn niet te verwaarlozen aspecten als je naar een sollicitatiegesprek moet. Je kan liever formeel dan te ontspannen gekleed gaan, maar doe je uiterste best om ertussen te zitten. Je kleding onthult meer over je persoonlijkheid dan je beseft, dus laat er niets op of aan te merken zijn over je kleding. Over het algemeen is het al goed als de kleding niet te strak, maar ook niet slonzig is. Ook je haardracht kan het sollicitatiegesprek volt of stroef laten verlopen. Hoewel je haardracht een persoonlijke keus is, moet je in dit geval de nodige concessies doen en mag het niet te gortig worden.