Ervaringen en reviews van City-Bikes.nl
De zoektocht naar een goede herenfiets: is die stang nog echt wel nodig?
Er is eigenlijk maar één duidelijk verschil tussen een heren- en een damesfiets en dat is de aan- of afwezigheid van de bovenbuis. Van oorsprong is deze bovenbuis altijd aanwezig geweest en maakte deel uit van het basisframe van de fiets. Deze driehoek was gewoon de meest stabiele constructie. Vrouwen droegen, en dragen nog steeds rokken, dus werd voor dames deze bovenstang of –buis verlaagd totdat een gemakkelijke instap op de fiets mogelijk werd. Dat ging echter wel ten koste van de stabiliteit en men probeerde dat op te vangen door het frame zwaarder te maken.
Tegenwoordig echter is de kennis van materiaal zo ver gevorderd dat het niet zo gek veel meer uitmaakt of het frame al dan niet de traditionele driehoeksvorm bezit. Ook mannen, en ik durf te spreken uit persoonlijke ervaring, vinden de, zeg maar, dames-instap gemakkelijker om zo de liesbreuk veroorzakende of broekscheurende ervaring van de grote ommezwaai van het been te vermijden om op de fiets te stappen. Een heel goed voorbeeld vindt men in de wereld van de postbezorging, waar de postbode talloze malen van de fiets en op de fiets moet en daarom liever een ‘dames’-model gebruikt.
Was het nog niet zo lang geleden geen enkele gedachte waard, tegenwoordig past het best wel in het rijtje van eisen en voorwaarden bij de aankoop van een goede herenfiets.
De belangrijkste vraag: waarvoor ga je de herenfiets gebruiken?
Net als bij de gebruiksindeling voor auto’s kunnen we bij fietsgebruik een onderscheid maken tussen woon- en werkverkeer. Naast deze twee categorieën is er nog een derde: de fiets als recreatiemiddel.
Door de aard van elke categorie kunnen we redelijk specifieke eigenschappen en voorwaarden toekennen aan de herenfiets die we ervoor willen gebruiken.
• Woonverkeer
In principe valt hier alles onder dat niet voor werk of recreatie valt, dus alle activiteiten waarvoor we de fiets gebruiken in ons dagelijkse praktische leven. Je zou kunnen denken aan de fiets om boodschappen te doen, en korte ritjes naar de sportclub of andere activiteiten, familie of vrienden.
In principe voldoet bijna elke gewone fiets aan de voorwaarden hiervoor, een stevige herenfiets, mogelijk met versnelling, en in principe niet al te duur.
• Werkverkeer
Indien we op niet al te grote afstand van onze werkplek wonen, dan kan het gebruik van een fiets soms stukken handiger en vaak ook sneller zijn dan de auto of het openbaar vervoer. Met de komst van de elektrische fiets is die met de fiets bereikbare afstand zelfs een stuk groter geworden. Over het algemeen ga je hier voor een wat degelijker fiets, zeker met versnellingen en een goede weerstand tegen allerlei veranderende weersomstandigheden. Versnellingen zijn eigenlijk alleen maar nodig bij hoogteverschil, maar in Nederland kennen we ook zoiets als wind. Dan fietst het een stuk gemakkelijker als je bij tegen- of meewind de zwaarte van het trappen kunt verstellen.
• Recreatief verkeer
Het aantal Nederlanders dat vooral op zondagmorgen op de racefiets stapt en een stukje gaat pedaleren is haast niet meer te tellen. Daarnaast zijn er ook een heleboel sportievelingen dat de bossen induikt om op een mountainbike de omstandigheden aldaar te overwinnen. Tenslotte, en omdat we nou eenmaal een fietsland zijn, zijn er nog talloze mensen onder ons die het gewoon leuk vinden een eindje te gaan fietsen op hun vrije dag, toerfietsen dus.
Dus waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een herenfiets?
We hebben al een paar specifieke eigenschappen aangegeven waaraan een nieuwe herenfiets moet voldoen, indien we eenmaal beslist hebben waarvoor we het rijwiel gaan gebruiken.
Zelfs als je van plan bent een fiets bij de fietsenboer bij jou in het winkelcentrum te kopen, dan nog kan het heel handig zijn een fietswebshop als City-Bikes te bezoeken. Het geeft je een goed en overzichtelijk idee wat de fietsproducenten allemaal te bieden hebben. Misschien geven de goede mogelijkheden bij een dergelijke online fietswinkel je de overtuiging dat het helemaal geen slecht idee zou zijn daar ook daadwerkelijk je nieuwe fiets aan te schaffen.
Het eerste waar je bij je keuze van een nieuwe herenfiets moet letten is de framemaat van de fiets en dat is dan weer afhankelijk van hoe groot je bent. De framemaat van een fiets is de hoogte van het frame van je fiets (in centimeters). Deze hoogte meten we vanaf het punt waar de pedalen vast zitten, tot aan het punt waar de zadelpen uit het frame komt. Er zijn talloze websites die precies voor je berekenen welke framemaat voor jou ideaal is.
Een volgende keuze, en daar hebben we het al kort over gehad, is versnellingen. Fietsen met versnelling zijn in ons Nederlandse winderige weer best handig, maar zijn ook wat duurder in prijs.
Iets waar je niet zo snel bij stilstaat is de keuze van het zadel. Je achterwerk heeft bij het fietsen, zeker bij langere tochten ( werk- en recreatief gebruik) heel wat te leiden.
Banden zijn in principe ook het overwegen waard. Hoe groter de afstanden die je fietst, hoe betere banden je zult willen hebben.
Tenslotte valt er in deze nog een keuze te maken over de remmen. Wil je een terugtraprem, handremmen of een trommelrem?
En hoewel het logisch zou zijn dat de fiets aan de Nederlandse wetgeving moet voldoen, kan het geen kwaad dit te controleren.
We hebben het hier dan over vooral verlichting, een fietsbel, stroeve pedalen, handvatten en reflectoren.
En om even terug te komen op de titel en de inleiding is er nog een vraag die je jezelf kunt stellen: neem ik een echte herenfiets of kies ik voor het gemakkelijke dames opstapmodel?
Voor werk- en recreatief verkeer lijkt de degelijkheid van een volwaardig herenmodel het te winnen, maar voor woonverkeer is misschien het damesmodel een stuk handiger.
Een groot aantal de te verwachten eigenschappen bij de aankoop van een nieuwe herenfiets lijken niet meer dan logisch. Je gaat na waarvoor je het rijwiel wilt gebruiken en het moet aan alle eisen voldoen. Er is echter nog een laatste overweging die soms ( ik weet dat uit eigen ervaring) een eerste overweging is: hoe ziet de fiets eruit?
Het aanbod is tegenwoordig zo groot, neem maar eens een kijkje bij het assortiment van City-Bikes. En vergeet niet hierbij te kijken naar de bijbehorende ervaringen en reviews van City-Bikes.nl. Daarbij voldoen ze in principe allemaal aan de gevraagde voorwaarden, dus wil je vaak automatisch een model herenfiets waarbij je eerste reactie is: WOW!
Pingback: Fietsen in Noord-Holland Heeft City-Bikes.nl daar de juiste fiets voor? - Online Marketing Blogs & Google nieuws