pexels-photo-120049

Een auto van de zaak met een financial lease

De droom van elke werknemer is misschien wel om kosteloos naar werk te kunnen gaan met een zakelijke lease. Een zakelijke lease staat ook wel bekend als een financial lease. Maar wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen bij een financial lease? Het is handig om een antwoord te hebben op deze vraag wanneer jij overweegt om een financial lease te (aan) nemen. Daarom vind je in dit artikel alle voordelen en nadelen die er bij een financial lease komen kijken. Zo kan ook jij met een gerust hard in je mercedes financial lease rijden.

Financial lease auto: voordelen & nadelen

Een financial lease auto heeft meer voordelen dan nadelen. De voordelen en nadelen die we hier gaan opsommen komen van een vergelijking met een koop auto als werknemer. Allereerst bespaar je op de aanschafkosten die je normaal gesproken zou maken als je een auto koopt. Deze hoef je niet te betalen bij een financial lease. Dit komt doordat een financial lease net zoals een lening is bij de bank, het verschil is alleen dat je geen geld krijgt maar een auto. Net zoals een lening wordt er dus maandelijks een bedrag afgelost om de lease te bekostigen. Deze vaste lasten zijn bij een zakelijke lease voor de werkgever, alleen bij een private lease zijn de vaste kosten voor de werknemer. Deze vaste lasten bevatten onder andere de autoverzekering die maandelijks betaald moet worden en de onderhoudskosten die de auto nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse APK keuring of de grote en kleine beurten. Alles rondom de auto wordt dus verzorgt, het enige wat je zelf moet betalen bij een financial lease is de tank, de benzine. Sommige werkgevers kiezen ervoor om een tankpas aan te bieden aan hun werknemers. Zo kan je met de tankpas ook gratis benzine tanken die correct correspondeert met de kilometers die gereden zijn.

En deze kilometers zijn het belangrijkst bij een financiële of zakelijke lease, want het maandbedrag is verbonden aan het aantal kilometers dat de auto maakt. Hoe meer de auto gereden wordt, hoe meer onderhoud en benzine deze nodig heeft en hoe sneller alles slijt, hoe groter de kans op schade. Daarom is het meestal niet de bedoeling om een zakelijke auto te gebruiken voor prive gebruik. Enkele werkgevers bieden wel een x aantal kilometers aan die voor privégebruik zijn, maar over het algemeen is het niet mogelijk de auto voor privégebruik te gebruiken. Dit komt door het nadeel van een financial lease auto, de bijtelling. De bijtelling zijn de kilometers die ongeoorloofd gereden zijn. Is naar je werk namelijk 20 kilometer rijden, dan is het terug ook 20 kilometer rijden. Met een makkelijke rekensom is dan te berekenen hoeveel je rijdt in een jaar en wat je maandbedrag hoort te zijn ( 40 kilometer per dag x 5 werkdagen x 52 weken in het jaar = 10.200 ). Aan het einde van het jaar wordt berekend hoeveel kilometers er gereden zijn en gaat het totaal aantal kilometers dat geoorloofd gereden kon worden afgetrokken. Het aantal kilometers dat overblijft is de bijtelling, dit moet als boete betaald worden aan degene waar de auto geleast wordt.